Katadioptrinen objektiivi, jota kutsutaan myös peiliteleobjektiiviksi, on erityinen tyyppi kauko-objektiivia, joka käyttää peilejä linssien sijaan. Niiden toimintaperiaate on samanlainen kuin peiliteleskoopeissa: ne hyödyntävät kuperia peilejä luodakseen voimakkaasti suurennetun kuvan kameran kennolle.

Yksi katadioptristen objektiivien suurimmista eduista on niiden kompakti koko. Saman polttovälin saavuttaminen perinteisten linssiobjektiivien avulla vaatisi yleensä huomattavasti pidemmän objektiivin. Tämä kompaktius saavutetaan osittain muuttamalla valon kulkua useiden peilien avulla. Valo kulkee ensin objektiivin etupään läpi, heijastuu sitten suuresta peilistä objektiivin pohjalla ja lopulta kulkee ulos objektiivin takapäästä pienen peilin kautta. Peilien muotoilu mahdollistaa suurennuksen saamisen aikaan.

Katadioptristen objektiivien polttovälit vaihtelevat yleensä 300 mm:n ja 1 400 mm:n välillä, mikä tekee niistä lyhyempiä kuin vastaavat linssiobjektiivit. Ne myös vähentävät värien vääristymistä (kromaattista aberraatiota). Yksi huomionarvoinen piirre on kuitenkin se, että ne voivat aiheuttaa kirkkaiden epätarkkojen kohteiden näyttämisen rengasmaisina.

Katadioptriset objektiivit eivät kuitenkaan ole täydellisiä. Niissä ei ole säädettävää aukkoa, joten niillä on kiinteä valovoima. Ne tuottavat yleensä suhteellisen matalan kontrastin kuvan, ja kirkkaat, epätarkat kohteet näkyvät rengasmaisina, mikä johtuu objektiivin suuren peilin muodosta. Käytännössä kaupallisesti saatavilla olevat katadioptriset kameraobjektiivit ovat yleensä myös terävyydeltään melko vaatimattomia. Niiden suurin etu on kompakti koko ja usein alhainen hinta.

Näytetään kaikki 3 tulosta

0