Oikeanlainen makuupussi on olennainen asia onnistuneen retkiunen kannalta, joten makuupussin valintaan kannattaa käyttää aikaa ainakin sen verran, että lukee läpi tämän oppaan. Tärkeimmät makuupussin valintakriteerit ovat vuodenaika, käyttölämpötila, täytemateriaali, makuupussin pituuden valinta ja paino. Tässä oppaassa annamme vinkkejä valintaasi sopivan tiivistetyssä paketissa.
Vuodenaika
Makuupussia valitessa ensimmäisenä kannattaa miettiä, millaisissa olosihteissa nukutaan. Makuupussit lajitellaan yleensä kolmeen kategoriaan: kolmen vuodenajan makuupusseihin, kesämakuupusseihin ja talvimakuupusseihin.
Kolmen vuodenajan pussi sopii käyttöön keväästä syksyyn ja niiden lämpötilaskaala yltää pikkupakkasista suomalaisiin kesäöihin. Kovimpiin talvipakkasiin ne eivät kuitenkaan sovellu. Kolmen vuodenajan pussi on erittäin hyvä vaihtoehto aktiivisille retkeilyn harrastajille sekä aloittelijoille ensimmäiseksi makuupussiksi.
Kesämakuupussit ovat hyvin kevyitä ja sopivat siksi parhaiten vain kesäkäyttöön. Kesäpussissa ei tule liian kuuma ja lämpiminäkin öinä nukkuminen on mukavaa. Liian paksussa makuupussissa tulee kuuma ja hiki, ja silloin nukkuminen on tukalaa ellei mahdotonta.
Talviseen retkeilyyn on valittava talvimakuupussi. Niiden lämmöneritys on paras mahdollinen. Talvipussit koostuvat useasta sisäkkäisestä pussista ja niissä on kesämakuupusseista puuttuva lämpökaulus, joka antaa suojaa pään alueelle. Talvikäyttöön suunnitelluissa pusseissa mukavuuslämpötilan kannattaa olla ainakin -15 °C astetta, riippuen tietenkin majoituksen lämpötilasta. Talvipussit ovat kesäkäytössä aivan liian lämpimiä.
Toimivaa neljän vuodenajan makuupussia on vaikeaa löytää, joten ympäri vuoden retkeilevien kannattaa hankkia kolmen vuodenajan makuupussi sekä talvimakuupussi. Toinen vaihtoehto on käyttää sisäkkäin kolmen vuodenajan makuupussia ja kesämakuupussia, jolloin ne yhdessä muodostavat toimivan talvimakuupussin. Tällaisen yhdistelmän käyttö on kuitenkin hankalampaa ja niistä kertyy painavampi retkilasti kuin yhdestä makuupussista.
Lämpötilat
Kun tiedät, minä vuodenaikana haluat makuupussia käyttää, voit tutkia makuupussien tuotetiedoissa ilmoitettuja lämpötiloja. Makuupussien lämpötiloissa käytetään EN 13537 -standardin mukaisisa kolmea käyttölämpötilaa. Mukavuuslämpötiloja on kaksi: Comfort-lämpötila on mitattu naiselle ja Limit-lämpötila miehelle. Makuupussi kannattaa valita näiden lämpötilojen mukaan.
[ukk kysymys=”Makuupussien lämpötilat” vastaus=”Comfort: Lämpötila, jossa keskiverto naisretkeilijä nukkuu yönsä mukavasti. Tämä lämpötila kannattaa ottaa huomioon valitessa makuupussia naiselle, helposti palelevalle tai kokemattomalle retkeilijälle.
Limit: Lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yönsä mukavasti. Tämä lämpötila on olennainen valittaessa makuupussia miehelle tai kokeneelle retkeilijälle.
Extreme: Alin mahdollinen lämpötila, josta selviää yön yli ilman hypotermiaa.
“]
Lämpötila-alueet ovat tietysti vain suuntaa antavia, koska jokainen kokee kylmyyden hyvin eri tavoin. Kylmyden tunteeseen vaikuttavat mm. fyysinen kunto, ikä, sukupuoli, väsymys, nälkä, makuualusta sekä tuulen voimakkuus. Jos tiedät olevasi vilukissa, valitse aina lämpimämpi pussi. Lämmöstä on helpompi päästä eroon kuin luoda sitä lisää.
Kuitu- vai untuvapussi?
Täytteenä käytetään yleensä untuvaa tai teknisiä kuituja. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa.
Untuvamakuupussin hyviä puolia ovat keveys, pitkä käyttöikä, todella hyvä lämmöneristys ja pieneen tilaan pakkautuminen. Untuva kestää melko hyvin kosteutta, mutta kastuttuaan kuivuminen kestää paljon kauemmin kuin kuitupusseilla. Untuva eristää hyvin ainoastaan kuivana. Untuvapussi on siis paras vaihtoehto kylmiin ja kuiviin olosuhteisiin sekä retkeilijälle, joka arvostaa keveyttä ja pientä pakkauskokoa.
Keinokuitupussin parhaat puolet ovat erittäin hyvä kosteuden sieto, nopeampi kuivuminen sekä edullisempi hinta. Kastuessaan kuitutäytteinen makuupussi ei menetä eristyskykyään ja se kuivuu paljon nopeammin kuin untuvapussi. Kuitupussit ovat usein painavampia kuin untuvapussit ja ne eivät pakkaudu niin pienen tilaan. Kuitupussien hintahaitari ja valikoima on kuitenkin huomattavasti laajempi. Allergisen kannattaa aina valita kuiduista valmistettu pussi.
Koko ja paino
Mieti, kuinka aiot makuupussia kuljettaa ja kuinka painavaa makuupussia olet valmis kantamaan. Reppureissaajien kannattaa aina huomioida makuupussin paino, mutta autolla liikkeellä olevat ja pihatelttailijat voivat valita makuupussin sen kummemmin painoa miettimättä.
Makuupussit ovat hiukan eri kokoisia, joten valitse omaan pituuteesi sopiva makuupussi. Jos makuupussion liian pitkä, jalkopäähän jää liikaa tyhjää tilaa ja vartalon tuottama lämpö ei riitä sisätilan lämmittämiseen. Tämän vuoksi myöskään lasten makuupusseissa ei kannata jättää kasvuvaraa. Liian pitkä makuupussi kannattaa valita ainoastaan vaativissa olosuhteissa, jolloin kengät ja päällysvaatteet voi ottaa mukaan makuupussiin ja näin estää niiden jäätymisen yön aikana.
Liian lyhyessä makuupussissa on ahdas olla ja vartalon tuottama lämpötila ei pääse kiertämään pussissa, mikä puolestaan aiheuttaa kylmyyttä. Jos emmit kahden pituuden väliltä, suosittelemme ottamaan pidemmän koon.
Makuualustat ja tyynyt
Suomessa maaperä on suurimman osan aikaa vuodesta viileä, joten makuupussi pelkästään ei pysty suojelemaan kylmyydeltä. Siispä makuualusta on hyvin suositeltava varuste retkeillessä. Myös retkityyny parantaa mukavuutta merkittävästi. Ilmalla täytettävät retkityynyt pakkautuvat hyvin pieneen tilaan, joten niiden mukana kuljettaminen ei maksa vaivaa. Katso makuualusta- ja retkityynyvalikoimamme tästä.