Teltan osto-opas

Teltan osto-opas:  valitse oikea teltta retkillesi.

Teltan valinta voi olla retkeilijälle ratkaisevan tärkeä päätös. Teltta on kodinomainen turvasatama luonnon keskellä, joten sen valintaan kannattaa suhtautua vakavasti. Oikean teltan valinta riippuu monista tekijöistä, kuten suunnitellusta käyttötarkoituksesta, retken kestosta, vuodenajasta ja mukana kuljetettavasta painosta. Tässä kattavassa teltan osto-oppaassa tarkastellaan tärkeitä seikkoja, joita on syytä harkita telttaa hankittaessa.

Teltan valinta käyttötarkoituksen mukaan

Ensimmäinen ja tärkein kysymys, jonka sinun tulee esittää itseltäsi, on: ”Mihin tarkoitukseen tarvitsen telttaa?” Tämä kysymys auttaa suuntaamaan valintaa ja kaventamaan vaihtoehtoja. Telttoja löytyy eri tarkoituksiin, ja yksi teltta ei välttämättä sovi kaikkeen. Tässä on muutamia esimerkkejä:

 1. Retkeily: Jos suunnittelet retkeilyä, saatat tarvita teltan, joka on kevyt ja helppo kantaa mukana. Kompakti ja nopeasti pystytettävä teltta voi olla ihanteellinen valinta.
 2. Perheleirit: Perheleirien aikana tilava teltta, jossa on runsaasti tilaa nukkumiseen ja varusteiden säilyttämiseen, voi olla välttämätön.
 3. Vaellus ja kaukaiset seikkailut: Pitkillä vaelluksilla ja ekspediteioissa paino on usein tärkeä tekijä. Kevyt ja kompakti teltta voi olla paras vaihtoehto pitkille matkoille.
 4. Ulkoilmajuhlat ja festivaalit: Tapahtumiin osallistuessa saatat tarvita teltan, joka tarjoaa suojaa auringolta ja sateelta. Tällaisiin tilaisuuksiin tarkoitetut teltat ovat yleensä helposti pystytettäviä ja monikäyttöisiä.
 5. Talviretket: Talviolosuhteisiin tarkoitetut teltat ovat suunniteltu kestämään kylmää, tuulta ja lumisadetta. Ne ovat vahvempia ja eristävämpiä kuin kesäteltat.

Teltan koko ja tilavuus

Teltan koko on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa mukavuuteen ja käytännöllisyyteen. Koko riippuu siitä, kuinka monta henkilöä teltassa tulee yöpymään. Tässä muutamia yleisiä telttakokoja:

 • Yhden hengen teltta: Tämä teltta on suunniteltu yhdelle retkeilijälle ja tarjoaa rajoitetusti tilaa ja varastotilaa. Se on erinomainen valinta kevyille retkille ja vaelluksille.
 • Kahden hengen teltta: Kahden hengen teltta on yleinen valinta pariskunnille ja kahden hengen retkikavereille. Se tarjoaa hieman enemmän tilaa ja mukavuutta kuin yhden hengen teltta.
 • Kolmen hengen teltta: Tämä koko sopii hyvin kolmen hengen retkikunnille tai kahdelle, jotka tarvitsevat lisää tilaa ja varastotilaa.
 • Perheteltat: Perheteltat voivat olla tilavia ja tarjota tilaa useammalle henkilölle. Ne sopivat erinomaisesti perheille, jotka haluavat yhteisen majoituksen luontoseikkailuillaan.
 • Suuret ryhmäteltat: Jos olet osa suurta retkiryhmää, saatat tarvita suuren ryhmäteltan. Nämä teltat voivat tarjota tilaa useammalle kuin viidelle hengelle ja ovat suosittuja retkileireillä ja vaellusseikkailuissa.

Teltan tilavuuden lisäksi kannattaa harkita teltan absidia eli eteistilaa. Absidi tarjoaa lisätilaa varusteiden säilyttämiseen ja ruoanlaittoon sateen suojassa. Riittävä absidi voi parantaa merkittävästi telttaelämän mukavuutta.

Teltan paino ja kantomukavuus

Teltan paino on erittäin tärkeä tekijä erityisesti pitkillä vaelluksilla ja retkillä, joissa joudut kantamaan telttaa pitkiä matkoja. Kevyt teltta voi tehdä merkittävän eron kantamasi kuorman painossa. Teltan paino vaikuttaa myös siihen, millaiseen maastoon ja olosuhteisiin se sopii.

Paino ilmoitetaan yleensä kahdella tavalla:

 • Minimipaino: Tämä on teltan kevyin mahdollinen kokoonpano, mukaan lukien sisäteltta, ulkoteltta ja tukirakenteet. Minimipaino on usein se, mikä on ilmoitettu teltan teknisissä tiedoissa.
 • Maksimipaino: Tämä sisältää kaikki teltan osat, mukaan lukien maakiilat, pakkauspussit ja muut tarvikkeet, kuten korjaussetin ja kokoamisohjeet.

Kun valitset telttaa, harkitse, kuinka paljon painoa olet valmis kantamaan retkelläsi. Vaativissa olosuhteissa, kuten vuorilla tai kaukaisilla erämaaseuduilla, kevyt teltta voi olla selkeä etu. Toisaalta, jos suunnittelet leppoisaan perheleiriin, voit antaa painolle enemmän periksi ja valita tilavamman ja mukavamman teltan.

Telttakankaan laatu ja vedenpitävyys

Telttakankaan laatu vaikuttaa suoraan sen kestävyyteen ja vedenpitävyyteen. Telttojen kankaat vaihtelevat ohuista ja kevyistä materiaaleista vahvoihin ja kestäviin vaihtoehtoihin. Tärkein vedenpitävyyteen liittyvä tieto teltassa on vesipilariarvo. Vesipilariarvo kertoo, kuinka korkean vesimassan paineen kangas kestää ennen kuin vesi alkaa vuotaa läpi.

 • Telttakankaan vesipilariarvo: Telttakankaan vesipilariarvo ilmoitetaan yleensä millimetreinä. Mitä suurempi arvo, sitä parempi vedenpitävyys. Yleensä 1500 mm vesipilarista riittää kesätelttoihin, kun taas 3000 mm voi olla tarpeen kolmen vuodenajan telttoihin. Neljän vuodenajan teltat ja talviteltat tarvitsevat vielä korkeamman vesipilarin, yleensä yli 5000 mm.
 • Pohjakankaan vesipilariarvo: Pohjakankaan tulisi olla vielä vedenpitävämpi, koska maassa oleva kosteus aiheuttaa suuremman vesipaineen kuin sateessa. Pohjakankaan vesipilarin tulisi yleensä olla vähintään 3000 mm.

Lisäksi telttakankaan pinnoitteet, kuten silikonipinnoite tai PU-pinnoite, vaikuttavat vedenpitävyyteen ja kestävyyteen. Silikonipinnoite on yleensä kestävämpi ja vedenpitävämpi kuin PU-pinnoite.

Teltan rakenne ja tyyppi

Teltan rakenne ja tyyppi vaikuttavat siihen, kuinka se pystytetään ja miten se toimii erilaisissa olosuhteissa. Teltat jaetaan yleisesti kahteen päätyyppiin: kupolitelttoihin ja tunnelitelttoihin.

 • Kupoliteltta: Kupoliteltta on vapaasti seisova teltta, mikä tarkoittaa, että se voi pysyä pystyssä ilman, että sitä tarvitsee kiinnittää maahan kiiloilla ja narulla. Kupoliteltan tukirakenteet muodostavat ristikkäisen kehyksen, mikä tekee niistä vakaampia ja tukevampia. Kupoliteltat ovat helppoja ja nopeita pystyttää, ja ne sopivat erityisesti epätasaiselle maastolle, missä kiilojen käyttö voi olla hankalaa. Ne tarjoavat myös hyvän suojan tuulelta ja sateelta.
 • Tunneliteltta: Tunneliteltta koostuu useista samansuuntaisista kaarista, jotka muodostavat tunnelin. Tämä tyyppi vaatii aina kiilat ja narut pystytykseen. Tunneliteltoilla on yleensä sisä- ja ulkoteltta, jotka nousevat pystyyn samanaikaisesti, mikä estää sisäteltan kastumisen pystyttämisen aikana sateessa. Tunneliteltoissa on usein tilava absidi eteistilana, jossa voit säilyttää varusteita ja valmistaa ruokaa sateen suojassa. Tunneliteltoilla on suuri pinta-ala ja ne ovat kevyitä, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan pitkille vaelluksille.

Teltan hinta ja laatu

Teltan hinta vaihtelee suuresti sen ominaisuuksista, laadusta ja brändistä riippuen. Yleisesti ottaen voit odottaa saavasi paremman teltan, kun olet valmis sijoittamaan enemmän rahaa. Korkealaatuiset teltat ovat yleensä kestävämpiä, vedenpitävämpiä ja paremmin suunniteltuja.

Kannattaa harkita, kuinka usein aiot käyttää telttaa. Jos suunnittelet satunnaisia retkiä, voit harkita edullisempaa vaihtoehtoa. Jos olet innokas retkeilijä ja käytät telttaa säännöllisesti, laadukkaampi teltta voi olla pitkän aikavälin investointi.

On myös hyvä lukea teltan arvosteluja ja tutkia eri merkkien tarjontaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Saatavilla on useita luotettavia ja arvostettuja telttamerkkejä, jotka tarjoavat erinomaisen valikoiman laadukkaita telttoja eri tarpeisiin.

Teltan lisävarusteet ja ominaisuudet

Lopuksi, harkitse teltan lisävarusteita ja erityisominaisuuksia. Jotkin teltat tulevat mukana sisäkankaalla, joka tarjoaa lisäsuojaa hyönteisiä vastaan. Toiset teltat sisältävät integroidun telttakeittiön, jossa voit valmistaa ruokaa suojassa sateelta. Etsi telttaa, joka tarjoaa juuri sinulle tarpeelliset ominaisuudet ja lisävarusteet.

Yhteenveto

Teltan valinta voi olla haastavaa, mutta huolellisen harkinnan ja tiedonhankinnan avulla voit löytää täydellisen teltan seikkailuihisi. Muista ottaa huomioon suunniteltu käyttötarkoitus, koko, paino, vedenpitävyys, rakenne, hinta ja lisävarusteet telttaa valitessasi. Investoimalla oikeaan telttaan voit nauttia mukavista ja turvallisista retkistä luonnossa vuosia eteenpäin.

Siirry Teltat-osastolle

0