Näytetään kaikki 4 tulosta

Liikut ulkona, teet töitä tai rentoudut – eristetty nestepullo eli termospullo on täydellinen kumppani. Huolehdi nesteytyksestä – termospullo pitää juoman kylmänä tai kuumana. Enää ei tarvitse juo haaleaa vettä tai kylmettynyttä kahvia tien päällä!

Termospullon keksi skotlantilainen Sir James Dewar 1892. Ensimmäisen kaupallisen termospullon valmisti Burgerin perustama saksalainen Thermos GmbH vuonna 1904. Sana ”termos” tulee tavaramerkistä ”thermos”, joka tarkoittaa ”lämmintä”.

Hyvä termospullo säilyttää kuuman juoman kuumana ja kylmän kylmänä mahdollisimman pitkään. Termospullo voitaisiin valmistaa siten, että juoma pysyisi kuumana vaikka vuoden, mutta painon ja mittojen takia on tehtävä aina kompromisseja. Siksi termospullojen käytännöllinen kuumana- ja kylmänäpitoaika vaihtelee 6-24 tunnin välillä. Aikaväli on optimoitu tyypilliseen termospullojen käyttöön – ja esimerkiksi 24 tuntia termarissa seissyt kahvi ei ole enää muutenkaan uudenveroista.

Termospulloista on saatavilla perinteisten mallien lisäksi uudentyyppisempiä mukimalleja. Ne ovat parhaimmillaan kiireisinä arkiaamuina autossa työmatkalla. Aamuruuhkassa istuminen ei ole koskaan maailman miellyttävintä hommaa, mutta tylsyyttä voi sentään lievittää juomalla vastakeitetyt kahvit termosominaisuuksilla varustetusta mukista. Mukimalliset termospullot toimivat myös pienillä piknik-tyyppisillä retkillä, joissa ei tarvitse varautua erityiseen suureen juomamäärään.

Termospullojen historia

Termospullon historia juontaa juurensa 1800-luvulle ja se on täynnä kekseliäisyyttä ja innovaatioita. Termospullo on suunniteltu pitämään juomat lämpiminä tai kylminä pitkään ja se on ollut merkittävä keksintö monille sovellusalueille, kuten matkustamiselle, retkeilylle ja teollisuudelle. Tässä on tiivistetty katsaus termospullon historiaan:

Sir James Dewar ja Termos-pullo: Termospullon kehittämisen alkua voidaan jäljittää 1800-luvun loppupuolelle. Skotlantilainen fyysikko ja kemisti Sir James Dewar keksi vuonna 1892 kaksoisseinäisen lasipullon, joka oli tyhjiössä. Tämä kaksoisseinäinen rakenne esti lämmön johtumisen ja säilytti juomien lämpötilan pitkään. Dewarin keksintöä alettiin kutsua ”termoksi”, joka tulee kreikan kielen sanasta ”thermos”, tarkoittaen lämpöä.

Termos-yhtiö: Vuonna 1904 saksalainen insinööri Reinhold Burger ja hänen vaimonsa Gretel perustivat Amerikassa Thermos-yhtiön, joka alkoi valmistaa ja myydä Dewarin keksintöä perustuen lasiseinäiseen kaksoisseinärakenteeseen. Ensimmäiset Thermos-pullot olivat lasisia ja tulivat nopeasti suosituiksi matkustajien ja retkeilijöiden keskuudessa.

Siirtyminen metallipulloihin: 1900-luvun alkupuolella metalliset termospullot alkoivat yleistyä. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut termospullot tulivat suosituiksi, sillä ne olivat kestävämpiä ja turvallisempia kuin lasipullot. Lisäksi metalliset termospullot olivat kevyempiä ja paremmin soveltuvia ulkoilmaelämään.

Modernit termospullot: Nykyaikaiset termospullot ovat monipuolisempia kuin koskaan. Ne voivat pitää juomat lämpiminä tai kylminä jopa vuorokausien ajan. Innovatiiviset eristysmateriaalit ja tekniikat ovat mahdollistaneet termospullojen kehittämisen entistäkin paremmiksi ja tehokkaammiksi. Lisäksi monet nykyaikaiset termospullot ovat monitoimisia; ne sisältävät esim. sihdin teen tai kahvin valmistamiseen.

Termospullojen historia osoittaa, kuinka yksinkertainen, mutta nerokas keksintö voi muuttaa arkipäiväistä elämää ja helpottaa matkustamista, retkeilyä ja elämää yleensä. Ne ovat edelleen suosittuja ympäri maailmaa, ja niiden suunnittelu ja teknologia jatkavat kehittymistään tarjoten meille mahdollisuuden nauttia kuumista ja kylmistä juomista missä tahansa.

0