Kiikarin osto-opas

Levenhuk-kiikarit Kamavajasta - meillä on Suomen paras Levenhuk-kiikareiden valikoima!

Uusien valmistustekniikoiden ansiosta kiikareiden hinnat ovat tippuneet viimeisten vuosien aikana lompakkoystävälliselle tasolle. Nykyään laadukkaista kiikareista ei tarvitse maksaa satoja euroja, vaan hyvää ja tarkkaa kuvaa tuottavat yleiskiikarit saa jo reilusti alle sadalla eurolla.

Yleisimpiä kiikareiden kokoja ovat mm. 7×42, 8×40, 10×42 ja 10×50. Vasemmanpuoleinen numero tarkoittaa suurennuskerrointa ja oikeanpuoleinen kiikarin etulinssin halkaisijaa. Esim. 8×25 tarkoittaa 8-kertaista suurennusta 25 mm linssillä. Suurempi linssi tuottaa laadukkaamman paremman kuvan, mutta toisaalta pienempilinssinen kiikari on kevyempi. Sopiva suurennuskerroin puolestaan riippuu käyttötarkoituksesta – teatterikiikareissa käytetään 3x suurennusta, retkeilykiikareissa n. 7-12x suurennusta ja tähtien tarkkailussa jopa 20x suurennusta.

Retkeilijälle ja lintuharrastajalle on tärkeää löytää kiikarit, jotka kestävät käyttöä ja ovat kevyet. Veneilijälle tärkeintä on vesitiiviys ja hyvä kosteudenkestävyys.

Kiikareiden hinta ja laatu ovat suoraan verannollisia toisiinsa. Pikkurahalla saa peruskiikarit, mutta kunnon välineisiin täytyy sijoittaa useampi kymppi tai satoja euroja. Kamavajassa pidämme huolta, että meiltä löytyy malleja kaikista hintaluokista suoraan varastosta.

Porroprisma vai kattoprisma?

Porroprismakiikari vai kattoprismakiikari - kumpi on parempi?

Kiikareita valmistetaan pääsääntöisesti kahdella erilaisella optisella rakenteella, joista ylivoimaisesti yleisimmät ovat porroprisma- ja kattoprismatyyppiset optiikat. Kummallakin on omat hyvät ja huonot puolensa, joten valinta näiden välillä tulee tehdä aiotun käyttötarkoituksen mukaan.

Porroprismakiikarissa objektiivin ja okulaarin keskilinjat ovat eri kohdissa.  tunnuksenomaista on niiden mutkalla oleva muoto, ts. objektiivi ja okulaari eivät ole keskenään linjassa. Porroprisman etuja kattoprismaan verrattna yleivoimainen tarkkuus, parempi syvyysperspektiivi, laajempi näkökenttä ja yleisesti parempi kuvanlaatu. Toisaalta porroprisma vie enemmän tilaa ja se painaa enemmän, eikä se ole rakenteeltaan yhtä vesitiivis ja kestävä kuin kattoprismakiikari. Valitse porroprismakiikari kun tarvitset erityisen tarkan näkymän tai laajan näköjentän. Porroprismatekniikka soveltuu lähellä olevien lintujen tarkkailuun, metsätykseen, urheilutapahtumiin ja yleiseen ulkoilmakäyttöön.

Kattoprismakiikarin tunnusomainen piirteenä on kaksi putkea vierekkäin. Kattoprisma on moderni kiikarityyppi. Porroprismoihin verrattuna etuna on pieni koko, kestävyys, keveys, ylivoimainen vesitiiviys, parempi suurennusvoima ja paljon helpompi mukana kuljetettavuus. Sisäinen rakenne on kuitenkin kaikista kiikarityypeistä monimutkaisin ja sen valmistaminen voi olla on kallista. Kuvanlaatu ei ole aivan yhtä terävä kuin porroprismakiikareilla, samoin näkökentän leveys on kapeampi. Toisaalta tällä tekniikalla on mahdollista saavuttaa porroprismakiikareita paljon suurempia suurennuskertoimia ja kirkaammat näkymät.

Mikä laadussa maksaa?

Kiikarien hintaan vaikuttavat eniten linssin ja prismojen laatu. Kalliimmassa kiikarissa on korkealuokkaisempi optiikka; tarkemmat, monipinnoitetut linssit, vesitiivis kotelointi ja parempi valonvoima. Kalliimmalla kiikarilla näkee paremmin myös hämärissä olosuhteissa.

Panosta laatuun

Parhaat kiikarit kestävät käyttöä jopa kymmeniä vuosia. Kiikareissa on vain vähän liikkuvia tai kuluvia osia. Nykyaikaisilla valmistusmenetelmillä linssit pinnoitetaan useilla suojakerroksilla ja typellä suojattu kotelointi säilyttää optiikan kirkkaana. Edustamamme Levenhuk tarjoaa päätuotteilleen elinikäisen takuun. Siksi suosittelemme hankkimaan kerralla kunnolliset kiikarit – laadukas optiikka tuo silmälle iloa vuosiksi eteenpäin ja inspiroi tutkimaan ympäristöä uudella tavalla.

7x kiikarit – laaja katselukulma, kirkas ja vakaa kuva

7x kiikarit ovat suosittuja ja monipuolisia kiikareita, jotka tarjoavat kohtuullisen suurennuksen ja laajan katselukulman. Ne soveltuvat moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin, mukaan lukien lintujen tarkkailu, maisemien katselu, retkeily, urheilutapahtumat ja monet muut ulkoilma-aktiviteetit. Tässä on joitakin etuja ja harkittavia seikkoja 7x kiikareista:

Edut:

 1. Laaja katselukulma: 7x kiikareilla on laaja katselukulma, mikä tarkoittaa, että voit nähdä enemmän maisemaa tai laajemman näkymän kerrallaan. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi maisemien tarkkailussa ja lintujen tarkkailussa, kun haluat seurata laajaa aluetta.
 2. Vakaa kuva: 7x suurennus on riittävän alhainen, jotta kuvaa on helpompi pitää vakaina ilman tärinää. Tämä tekee niistä hyviä vaihtoehtoja käyttäjille, jotka eivät halua käyttää erillistä jalustaa.
 3. Kirkkaus ja valovoimaisuus: 7x kiikarit keräävät tarpeeksi valoa, jotta kohde säilyy kirkkaana myös heikossa valaistuksessa. Ne ovat hyviä valinta auringonlaskujen ja auringonnousujen tarkkailuun.
 4. Helppo suuntaaminen: Suuremman katselukulman ansiosta kohteiden löytäminen ja seuraaminen on yleensä helpompaa 7x kiikareilla verrattuna suurempiin suurennuksiin.
 5. Monipuolisuus: 7x kiikarit soveltuvat moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin, mukaan lukien retkeily, lintujen tarkkailu, urheilutapahtumat, teatteriesitykset ja muut päivittäiset tarkkailutehtävät.

Harkittavia Seikkoja:

 1. Suurennus ja yksityiskohdat: Vaikka 7x kiikarit tarjoavat laajan katselukulman, ne eivät välttämättä tarkenna yksityiskohtia yhtä hyvin kuin korkeamman suurennuksen kiikarit. Jos tarvitset erittäin yksityiskohtaista tarkastelua, voi olla parempi valita suurempi suurennus.
 2. Hinta: 7x kiikarit ovat yleensä kohtuuhintaisia, koska niiden optiikka on jonkin verran yksinkertaisempaa kuin korkeamman suurennuskertoimen kiikarien. Tee budjetti ja etsi kiikarit, jotka vastaavat tarpeitasi ja budjettiasi.

7x kiikarit ovat monipuolisia ja hyödyllisiä välineitä ulkoilma-aktiviteetteihin ja yleiseen tarkkailuun. Ne tarjoavat hyvän tasapainon suurennuksen, katselukulman ja käytettävyyden välillä. Valitse ne, jos etsit kiikareita, jotka sopivat moniin erilaisiin tilanteisiin ja ovat helppokäyttöisiä.

Yleisimmät suurennuskoot 10x ja 8x kiikari – kumpi on parempi?

10x kiikari ja 8x kiikari ovat molemmat suosittuja valintoja ulkoilma-aktiviteetteihin, kuten lintubongaukseen, retkeilyyn ja luonnon tarkkailuun. Kummallakin on omat edut ja sovelluskohteensa, ja valinta riippuu usein siitä, millaisia tarkkailutehtäviä aiot suorittaa. Tässä on joitakin etuja, joita 10x kiikarilla voi olla verrattuna 8x kiikariin:

 1. Suurempi suurennus: 10x kiikarilla on suurempi suurennuskerroin, mikä tarkoittaa, että voit nähdä kohteet kauempaa ja tarkemmin. Tämä on erityisen hyödyllistä pitkillä etäisyyksillä olevien kohteiden, kuten lintujen tai luonnonilmiöiden, tarkkailussa.
 2. Yksityiskohtaisempi näkymä: 10x kiikari tarjoaa yksityiskohtaisemman ja tarkemman näkymän kohteista, mikä on hyödyllistä silloin, kun haluat tarkastella pieniä yksityiskohtia tai erottaa hienovaraisia piirteitä.
 3. Parempi pitkän matkan suorituskyky: 10x kiikari soveltuu erinomaisesti pitkien matkojen tarkkailuun, kuten lintubongaukseen tai maisemien tarkasteluun vuorilla tai merellä.
 4. Lähempää tarkkailu: 10x kiikari mahdollistaa lähempää tarkkailua kohteista, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi luonnon tarkkailussa tai urheilutapahtumien seuraamisessa.

Toisaalta on myös joitakin haittoja, jotka liittyvät 10x kiikareihin verrattuna 8x kiikareihin:

 1. Pienempi kuvakulma: Suurempi suurennus voi tarkoittaa pienempää kuvakulmaa, mikä voi tehdä etenkin nopeasti liikkuvien kohteiden seuraamisesta haastavaa.
 2. Valovoima: 8x kiikarit saattavat tarjota paremman valovoiman heikossa valaistuksessa, kuten auringonlaskun tai pilvisen sään aikana.
 3. Stabiilius: Suurempi suurennus voi tehdä kuvan epävakaaksi, jos kiikarin käyttäjä ei pysty pitämään sitä täysin vakaana. Tämä voi vaikuttaa kuvan selkeyteen ja tarkkuuteen. Jos kädet tärisevät paljon, kannattaa käyttää mieluummin 8x kiikareita.

Päätös 10x kiikarin ja 8x kiikarin välillä riippuu siitä, millaisia tarkkailutehtäviä aiot suorittaa ja millaiset olosuhteet vallitsevat. Jos tarvitset suurennuksen kaukaisiin kohteisiin tai haluat yksityiskohtaisemman näkymän, 10x kiikari voi olla parempi vaihtoehto. Toisaalta 8x kiikari voi tarjota laajemman kuvakulman ja paremman valovoiman hämärissä olosuhteissa.

12x ja 16x kiikarit – pitkien etäisyyksien tarkkailuun

12x kiikari ja 16x kiikari ovat molemmat korkean suurennuksen kiikareita, jotka soveltuvat erityisesti pitkien etäisyyksien tarkkailuun. Ne tarjoavat mahdollisuuden nähdä yksityiskohtia ja kohteita kaukaa, mutta niillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Alla on vertailu näiden kahden suurennuksen kiikareiden välillä:

12x kiikari:

 • Käyttäjäystävällisyys: 12x kiikarit tarjoavat hyvän suurennuksen, joka on sopiva monille käyttäjille. Kuvassa voi esiintyä vähemmän tärinää ja se voi olla helpompi pitää vakaina kuin korkeampien suurennusten kiikareissa.
 • Valonkeruu: 12x kiikarit tarjoavat hyvän kompromissin valonkeruun ja suurennuksen välillä, joten ne voivat suoriutua melko hyvin heikossa valaistuksessa.
 • Sopii laajemmille katseluetäisyyksille: 12x kiikarit ovat erinomaisia esimerkiksi lintubongaukseen ja maisemien tarkasteluun pitkillä etäisyyksillä.

16x kiikari:

 • Tarkkuus ja yksityiskohdat: 16x kiikarit tarjoavat vielä suuremman suurennuksen, joka mahdollistaa tarkemman yksityiskohtien erottelun kaukaisista kohteista. Ne voivat olla erinomaisia esimerkiksi lintujen tai luonnonilmiöiden tarkkailuun.
 • Pitkät etäisyydet: 16x kiikarit ovat ihanteellisia erittäin pitkien etäisyyksien tarkkailuun, kuten vuorille, laaksoille tai suurille vesistöille.
 • Vakautus tarpeen: Korkeamman suurennuksen kiikareiden käyttäjät saattavat hyötyä kuvanvakautusominaisuuksista tai jalustan käytöstä, jotta kuvasta tulee vakaa.

On kuitenkin otettava huomioon, että korkeamman suurennuksen kiikarit voivat olla herkempiä käsivärille, mikä voi vaikeuttaa tarkan kuvan pitämistä vakiona ilman tukea. Lisäksi korkeamman suurennuksen kiikarit voivat vaatia enemmän valoa, jotta kuva säilyy kirkkaana, ja ne voivat olla haastavampia käyttää heikossa valaistuksessa.

Valinta 12x ja 16x kiikareiden välillä riippuu siis siitä, millaisia tarkkailutehtäviä aiot suorittaa ja millaisissa olosuhteissa. Jos tarvitset enemmän suurennusta pitkille etäisyyksille ja yksityiskohtaisempaan tarkkailuun, 16x kiikarit voivat olla paras vaihtoehto. Toisaalta 12x kiikarit voivat olla käyttäjäystävällisempiä ja tarjota hyvän tasapainon suurennuksen ja valonkeruun välillä.

Kiikarit
0