Kiikarit

Kiikarit luontoretkelle ja kaupunkilomalle

Kiikarit tuovat aivan uusia ulottuvuuksia ympäristön tarkkailuun luonnossa, lintutornissa ja kaupungissa arkkitehtuuria tutkittaessa. Meillä on Suomen suurin Levenhuk-kiikareiden valikoima, josta löytyy paljon eri käyttötarkoituksiin sopivia kiikareita: pieniä ja kevyitä kiikareita harrastajille, isompia kiikareita ammattilaisille sekä vedenpitäviä ja kelluvia veneilykiikareita.  Kiikarit kannattaa valita niiden käyttötarkoituksen mukaan. Pienilinssiset kiikarit ovat käteviä jokapäiväisessä käytössä ja niitä on helppo kuljettaa mukana. Suuremmat kiikarit painavat laukussa enemmän, mutta niissä on laadukkaampi optiikka, valonläpäisy ja niillä näkee paremmin myös hämärissä olosuhteissa.

Porroprismakiikari

Porroprismat ovat klassiset kenttäkiikarit, joissa on kattoprismatekniikkaa yksinkertaisempi ja suositumpi optiikka. Porroprismat ovat helpompia valmistaa. Prismajärjestelmän valohävikki on käytännössä olematon, mikä varmistaa korkeamman kuvanlaadun. Tämä suunnitteluratkaisu tekee kiikareista kuitenkin leveämmät ja painavammat.

Kattoprismakiikari

Kattoprismakiikareissa on monimutkaisempi optinen järjestelmä mutta se mahdollistaa kiikareiden suunnittelun kevyemmiksi ja pienemmiksi ja siten elegantimman näköisiksi. Kuvanlaatu ei ole ihan yhtä kirkas kuin vastaavan hintaisissa porroprisma-malleissa, mutta toisaalta ne ovat kevyempiä ja pienikokoisempia.

Kunnollinen kiikari on lintuharrastajalle yksi tärkeimmistä apuvälineistä. Kun kuvanlaatu on hyvä, niin kiikarilla on suorastaan nautinnollista seurata lintujen elämää. Hyvin käteen istuvaa kiikaria on mukava käyttää pitkiä aikoja. Kevyt kiikari on helppo kantaa mukana.

Kiikarin tuotenimessä vilahtavat usein kaksi lukua, joista ensimmäinen on suurennus ja jälkimmäinen linssin halkaisija (mm). Esimerkiksi 10×42 kiikari  tarkoittaa 10-kertaisesti suurentavaa kiikaria, jonka linssin halkaisija on 42 millimetriä. Mitä suurempi linssin halkaisija on, sitä valovoimaisempi kiikari on ja sitä paremman näkymän se yleensä tuottaa. Pieni tai suuri suurennuskerroin ei ole toista parempi; käyttötarkoitus määrää sopivan suurennoksen. Laajojen alueiden tarkkailuun 8x kiikari on loistovalinta, kun taas kaukana olevien kohteiden tutkimiseen 10x tai jopa suurempi on parempi.

Nopeasti liikkuvien kohteiden seuraaminen on helpompaa 8x kiikarilla kuin 10x tai 12x kiikarilla. Myös metsässä laaja näkökenttä (8x kiikari) toimii yleensä paremmin. Laakeilla alueilla, joissa etäisyydet ovat pitkiä, on parempi käyttää 10x tai suurempaa suurennusta. On kuitenkin huomattava, että mitä suurempi suurennuskerroin on, sitä enemmän kuva tärisee käsivaralta. Useimmat kiikarit onkin mahdollista kiinnittää kolmijalkaan, jolloin käsien tärinä eliminoidaan.

Edullinen kiikari toimii yleensä kohtuullisen hyvin päivänvalossa. Niiden tuottama kuvanlaatu alkaa kärsiä hämärässä ja lisäksi kuvanlaatu optiikan reunoilla ei ole yhtä hyvä kuin keskellä. Kalliimmissa kiikareissa on mahdollista käyttää korkealaatuisempaa lasia ja näissä taitto- ja värivirheet on saatu minimoitua myös näkymän reuna-alueilla.

Paras kiikari on aina se joka on mukana!