Näytetään tulokset 1–15 / 93

Kiikarit luontoretkelle ja kaupunkilomalle

Kiikarit tuovat aivan uusia ulottuvuuksia ympäristön tarkkailuun luonnossa, lintutornissa ja kaupungissa arkkitehtuuria tutkittaessa. Meillä on Suomen suurin Levenhuk-kiikareiden valikoima, josta löytyy paljon eri käyttötarkoituksiin sopivia kiikareita: pieniä ja kevyitä kiikareita harrastajille, isompia kiikareita ammattilaisille sekä vedenpitäviä ja kelluvia veneilykiikareita.  Kiikarit kannattaa valita niiden käyttötarkoituksen mukaan. Pienilinssiset kiikarit ovat käteviä jokapäiväisessä käytössä ja niitä on helppo kuljettaa mukana. Suuremmat kiikarit painavat laukussa enemmän, mutta niissä on laadukkaampi optiikka, valonläpäisy ja niillä näkee paremmin myös hämärissä olosuhteissa.

Porroprismakiikari

Porroprismat ovat klassiset kenttäkiikarit, joissa on kattoprismatekniikkaa yksinkertaisempi ja suositumpi optiikka. Porroprismat ovat helpompia valmistaa. Prismajärjestelmän valohävikki on käytännössä olematon, mikä varmistaa korkeamman kuvanlaadun. Tämä suunnitteluratkaisu tekee kiikareista kuitenkin leveämmät ja painavammat.

Kattoprismakiikari

Kattoprismakiikareissa on monimutkaisempi optinen järjestelmä mutta se mahdollistaa kiikareiden suunnittelun kevyemmiksi ja pienemmiksi ja siten elegantimman näköisiksi. Kuvanlaatu ei ole ihan yhtä kirkas kuin vastaavan hintaisissa porroprisma-malleissa, mutta toisaalta ne ovat kevyempiä ja pienikokoisempia.

Kunnollinen kiikari on lintuharrastajalle yksi tärkeimmistä apuvälineistä. Kun kuvanlaatu on hyvä, niin kiikarilla on suorastaan nautinnollista seurata lintujen elämää. Hyvin käteen istuvaa kiikaria on mukava käyttää pitkiä aikoja. Kevyt kiikari on helppo kantaa mukana.

Kiikarin tuotenimessä vilahtavat usein kaksi lukua, joista ensimmäinen on suurennus ja jälkimmäinen linssin halkaisija (mm). Esimerkiksi 10×42 kiikari  tarkoittaa 10-kertaisesti suurentavaa kiikaria, jonka linssin halkaisija on 42 millimetriä. Mitä suurempi linssin halkaisija on, sitä valovoimaisempi kiikari on ja sitä paremman näkymän se yleensä tuottaa. Pieni tai suuri suurennuskerroin ei ole toista parempi; käyttötarkoitus määrää sopivan suurennoksen. Laajojen alueiden tarkkailuun 8x kiikari on loistovalinta, kun taas kaukana olevien kohteiden tutkimiseen 10x tai jopa suurempi on parempi.

Nopeasti liikkuvien kohteiden seuraaminen on helpompaa 8x kiikarilla kuin 10x tai 12x kiikarilla. Myös metsässä laaja näkökenttä (8x kiikari) toimii yleensä paremmin. Laakeilla alueilla, joissa etäisyydet ovat pitkiä, on parempi käyttää 10x tai suurempaa suurennusta. On kuitenkin huomattava, että mitä suurempi suurennuskerroin on, sitä enemmän kuva tärisee käsivaralta. Useimmat kiikarit onkin mahdollista kiinnittää kolmijalkaan, jolloin käsien tärinä eliminoidaan.

Edullinen kiikari toimii yleensä kohtuullisen hyvin päivänvalossa. Niiden tuottama kuvanlaatu alkaa kärsiä hämärässä ja lisäksi kuvanlaatu optiikan reunoilla ei ole yhtä hyvä kuin keskellä. Kalliimmissa kiikareissa on mahdollista käyttää korkealaatuisempaa lasia ja näissä taitto- ja värivirheet on saatu minimoitua myös näkymän reuna-alueilla.

Paras kiikari on aina se joka on mukana! Tässä vielä yleisiä käyttökohteita kiikareille:

1. Lintujen ja luonnon tarkkailu: Kiikarit ovat suosittuja lintuharrastajien keskuudessa. Ne mahdollistavat lintujen ja muiden eläinten tarkkailun etäältä ilman häiriötä. Luontoharrastajat voivat käyttää kiikareita myös maiseman, kasviston ja eläimistön tarkasteluun.

2. Matkailu: Kiikarit ovat ihanteellisia matkailijoille, jotka haluavat tarkastella etäisiä nähtävyyksiä, monumentteja ja maisemia. Ne tarjoavat mahdollisuuden nähdä yksityiskohtia, joita paljaalla silmällä ei pystyisi erottamaan.

3. Astronomia: Kiikareita voi käyttää myös tähtien, planeettojen ja kuun tarkkailuun. Vaikka ne eivät ehkä ole yhtä tehokkaita kuin teleskoopit, kiikareiden avulla voi saada kiehtovia näkymiä taivaankappaleista.

4. Urheilutapahtumat ja konsertit: Kiikarit tarjoavat mahdollisuuden nähdä urheilutapahtumat, konsertit ja muut suuret tilaisuudet lähempää, vaikka olisit kaukana tapahtumapaikalta.

5. Metsästys: Metsästäjät käyttävät kiikareita apuna saaliin havaitsemisessa ja tunnistamisessa. Kiikareiden avulla voi erottaa yksityiskohtia ja liikettä kaukaa, mikä auttaa tarkentamaan metsästysstrategiaa.

6. Veneily ja merenkulku: Kiikarit ovat tärkeitä apuvälineitä veneilyssä ja merenkulussa. Ne auttavat havaitsemaan muita aluksia, navigointimerkkejä ja maamerkkejä etäältä, mikä parantaa turvallisuutta vesillä.

7. Valvonta ja turvallisuus: Kiikareita voidaan käyttää valvontatehtävissä, kuten rannikkovartioinnissa ja turvallisuustarkastuksissa. Ne tarjoavat mahdollisuuden tarkastella laajoja alueita yksityiskohtaisesti.

8. Retkeily ja ulkoilu: Kiikarit ovat loistava lisä retkille ja ulkoiluun. Ne mahdollistavat ympäristön tutkimisen ja näkymien ihailemisen uusista näkökulmista.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kiikareiden käyttökohteista. Niiden monipuolisuus ja kyky tarjota tarkkoja näkymiä ovat tehneet niistä suosittuja välineitä monilla eri aloilla, joissa etäisyyksien voittaminen ja yksityiskohtien havaitseminen ovat tärkeitä.

0