Kaukoputket

Näytetään ainoa tulos

Kaukoputki eli teleskooppi on kaukaisten kohteiden tarkkailuun suunniteltu optinen instrumentti. Mallista riippuen kaukoputkea voidaan käyttää avaruuden tai maanpäällisten kohteiden tutkimiseen. Joissakin malleissa on lisävarusteena kääntävä peili,  jolla kaukoputkea voidaan käyttää kaikkiin havaintoihin.

Kaukoputkissa on suuri linssi, joten ne ovat kiikareita parempi vaihtoehto, kun haluat nähdä kaukana olevat kohteet todella tarkasti. Linssit keräävät paljon valoa, minkä ansiosta kaukaiset kohteet näkyvät selkeästi ja näkyvyys on hyvä myös hämärissä olosuhteissa.

Joitakin kaukoputkia voidaan käyttää myös maanpäällisten havaintojen tekemiseen. Normaalisti kaukoputket tuottavat näkymän ylösalaisin – se ei haittaa kiekkomaisia planeettoja tai tähtisumuja tarkkaillessa, mutta tekee maanpäällisten kohteiden tarkastelun vaivalloiseksi.

Kaukoputkityypit

Refraktorit eli linssikaukoputket
Refraktori eli linssikaukoputki käyttää kuvan luomiseen linssejä. Linssikaukoputkissa on lähtökohtaisesti erinomainen kuvanlaatu. Tämänmalliset kaukoputket ovat kuljetettavia, luotettavia, eivätkä vaadi lisäsäätöjä. Täydellinen valinta tähtien valokuvaamiseen, vaikka suuriaukkoiset mallit ovat melko kalliita.

Reflektorit eli peilikaukoputket
Peilikaukoputket eli reflektorit käyttävät peilejä kuvan muodostamiseen. Kuvanlaatu on loistava ja peilikaukoputket ovat täydellinen valinta syvän taivaan havaintoihin, mukaan lukien galaksit. Reflektorikaukoputket ovat erittäin edullisia (myös suuriaukkoiset mallit), mutta ne ovat kooltaan suurempia kuin muuntyyppiset mallit.

Maksutov-Cassegrain
Maksutov-Cassegrain -kaukoputkessa kuvan muodostamiseen käytetään sekä linssejä että peilejä. Maksutov-Cassegrain -kaukoputket ovat pienikokoisia, luotettavia ja tarjoavat loistavan kuvanlaadun. Ne ovat täydellinen valinta auringon, Kuun ja Aurinkokunnan planeettojen havainnointiin ja ne sopivat erinomaisesti tähtivalokuvaukseen.

Ratakaukoputki
Ratakaukoputki (engl. spotting scope) on maanpäällisten kohteiden havainnointiin suunniteltu kaukoputki, jonka suurnnuskerroin on tyypillisesti 15-75x. Rataukoputket ovat suurennukseltaan tehokkampia kuin kiikarit mutta niiden suurennuskerroin ei ole yhtä korkea kuin tähtikaukoputkilla. Tämä johtuu ihan käytännön syistä; ilmakehän väreilyn takia yli 60x suurennukset ovat harvoin käyttökelpoisia.

Levenhuk-kaukoputkien vakiovarusteet

Levenhuk-kaukoputkien mukana toimitetaan kolmijalka sekä kaikki varusteet, eli kaukoputket ovat heti käyttövalmiit ilman lisävarusteiden hankkimista.

Lisävarusteena kaukoputkiin on saatavilla kamera-adapteri, jolla kaukoputken näkymät voidaan kuvata ja jakaa netissä.

Kaukoputken valintaopas