Näytetään tulokset 1–15 / 28

Kiikarit kannattaa valita niiden käyttötarkoituksen mukaan. Pienilinssiset kiikarit ovat käteviä jokapäiväisessä käytössä ja niitä on helppo kuljettaa mukana. Suuremmat kiikarit painavat laukussa enemmän, mutta niissä on laadukkaampi optiikka, valonläpäisy ja niillä näkee paremmin myös hämärissä olosuhteissa.

Kunnollinen kiikari on lintuharrastajalle yksi tärkeimmistä apuvälineistä. Kun kuvanlaatu on hyvä, niin kiikarilla on suorastaan nautinnollista seurata lintujen elämää. Hyvin käteen istuvaa kiikaria on mukava käyttää pitkiä aikoja. Kevyt kiikari on helppo kantaa mukana.

Kiikarin tuotenimessä vilahtavat usein kaksi lukua, joista ensimmäinen on suurennus ja jälkimmäinen linssin halkaisija (mm). Esimerkiksi 8×42 kiikari  tarkoittaa 8-kertaisesti suurentavaa kiikaria, jonka linssin halkaisija on 42 millimetriä. Mitä suurempi linssin halkaisija on, sitä valovoimaisempi kiikari on ja sitä paremman näkymän se yleensä tuottaa. Pieni tai suuri suurennuskerroin ei ole toista parempi; käyttötarkoitus määrää sopivan suurennoksen. Laajojen alueiden tarkkailuun 8x kiikari on loistovalinta, kun taas kaukana olevien kohteiden tutkimiseen 10x tai jopa suurempi on parempi.

Nopeasti liikkuvien kohteiden seuraaminen on helpompaa laajan näkökentän tarjoavilla 8x kiikareilla.

8x vai 10x kiikarit?

Kiikareiden valinta voi joskus olla haastavaa, kun mietitään suurennusta. Yksi yleisimmistä valinnanvaihtoehdoista on 8x ja 10x suurennuksen välillä. Näiden kahden suurennustehon välillä on joitakin merkittäviä eroja, jotka voivat vaikuttaa siihen, mikä niistä sopii parhaiten omiin tarpeisiin.

8x suurennus:

  • Laaja näkökenttä: 8x kiikareilla näet laajemman alueen kerrallaan, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan lintubongaukseen ja maiseman tarkkailuun.
  • Vakaampi kuva: Suurempi näkökenttä tarkoittaa yleensä myös vakautta käsivarren tärinän suhteen, joten kuva voi olla vakaampi.
  • Valoa enemmän: Koska suurennus on pienempi, valo pääsee helpommin linssien läpi, mikä voi olla hyödyllistä hämärissä olosuhteissa.

10x suurennus:

  • Yksityiskohtaisempi kuva: 10x kiikareilla voit nähdä yksityiskohdat paremmin, mikä tekee niistä hyvän valinnan esimerkiksi lintujen tunnistamiseen.
  • Pidemmälle ulottuva: Suurempi suurennus mahdollistaa sen, että voit nähdä kohteet kauempaa ja tarkemmin.
  • Hieman kapeampi näkökenttä: Suurempi suurennus voi tarkoittaa hieman kapeampaa näkökenttää, mikä voi tehdä nopean liikkuvien kohteiden seuraamisesta hieman haastavampaa.

Valinta 8x ja 10x kiikareiden välillä riippuu siitä, millaiseen käyttöön ne on tarkoitettu. Jos etsit laajaa näkökenttää ja vakautta, 8x kiikarit voivat olla hyvä valinta. Jos taas kaipaat yksityiskohtia ja pidemmälle ulottuvaa suurennusta, 10x kiikarit voivat olla parempi vaihtoehto.

0