Porroprisma vai kattoprisma – kumpi on parempi kiikari?

Porroprisma vs Kattoprisma - kumpi on parempi kiikari - Kamavaja.fi verkkokauppa valintaopas

Kiikareita valmistetaan pääsääntöisesti kahdella erilaisella optisella rakenteella, joista ylivoimaisesti yleisimmät ovat porroprisma- ja kattoprismatyyppiset optiikat. Kummallakin on omat hyvät ja huonot puolensa, joten valinta näiden välillä tulee tehdä aiotun käyttötarkoituksen mukaan.

Yleisesti on tarkoituksenmukaista käyttää käyttöon soveltuvia välineitä. Mitä ovat tarkalleen ottaen kattoprismat ja porroprismat? Käymme läpi kummatkin kiikarityypit ja teemme taulukon niiden suositelluista käyttökohteista.

Kiikarin toimintaperiaate

Kiikari muodostuu objektiivista (linssi, joka kerää valon kiikariin), prismoista ja okulaarista (linssi, josta valo tulee silmään). Kuperuuden takia objektiivin tuottama kuva on ylösalaisin. Tähtikaukoputkissa se ei haittaa, mutta kiikareissa kuva täytyy kääntää takaisin oikein päin. Kuvan kääntö tapahtuu prismoilla. Prismasta valo jatkaa kulkuaan okulaariin, joka suurentaa kuvan silmälle sopivaksi.

Nykyään käytössä on kaksi prismatyyppiä, Porroprismoja ja kattoprismoja. Porroprisma on nimetty sen kehittäjän, 1800-luvun alkupuolella eläneen italialaisen Ignazio Porron mukaan. Kattoprisma on tuoreempaa tekniikkaa, sen kehitti Zeiss ja Leitz 1960-luvulla.

Porroprisma

Porroprismakiikarissa objektiivin ja okulaarin keskilinjat ovat eri kohdissa.  Tunnuksenomaista on niiden mutkalla oleva muoto, ts. objektiivi ja okulaari eivät ole keskenään linjassa. Porroprisman etuja kattoprismaan verrattna ovat ylivoimainen tarkkuus, parempi syvyysvaikutelma, laajempi näkökenttä ja yleisesti parempi kuvanlaatu. Toisaalta porroprisma vie enemmän tilaa ja se painaa enemmän, eikä se ole rakenteeltaan yhtä vesitiivis ja kestävä kuin kattoprismakiikari.

Valitse porroprismakiikari kun tarvitset mahdollisimman tarkan näkymän tai laajan näköjentän. Porroprismatekniikka soveltuu lähellä olevien lintujen tarkkailuun, metsätykseen, urheilutapahtumiin ja yleiseen ulkoilmakäyttöön.

Vahvuudet Heikkoudet
✓ Ylivoimainen selkeys ✕ Isokokoisempi ja painavampi
✓ Parempi syvyysvaikutelma ✕ Heikompi vedenpitävyys
✓ Leveämpi näkökenttä ✕ Heikompi kestävyys
✓ Yleisesti parempi kuvanlaatu

 

Kattoprisma

Kattoprismakiikarin (roof prism kiikari) tunnusomainen piirteenä on kaksi putkea vierekkäin. Kattoprisma on moderni kiikarityyppi. Porroprismoihin verrattuna sen etuna on pienempi koko, kestävyys, keveys, ylivoimainen vesitiiviys ja parempi suurennusvoima. Keveyden ja kompaktin koon ansiosta kattoprismakiikaria on mukavampi kuljettaa.

Kattoprisman optinen rakenne on kuitenkin monimutkainen ja sen valmistaminen laadukkaasti voi olla on kallista. Kuvanlaatu ei ole aivan yhtä terävä kuin porroprismakiikareilla, samoin näkökentän leveys on kapeampi. Toisaalta tällä tekniikalla on mahdollista saavuttaa porroprismakiikareita paljon suurempia suurennuskertoimia ja kirkaammat näkymät.

Mielenkiintoinen fakta:

Kattoprismakiikareissa linssien keskipisteiden ja okulaarin keskipisteiden väliset etäisyydet ovat samoja. Tämän vuoksi kattoprismakiikarin linssin halkaisija ei voi ylittää 65 mm, koska useimmilla ihmisillä silmät ovat tätä lähempänä toisiaan.

Silti valtaosa nykyaikaisista kiikareista pystyy venyttämään pupillien välisen maksimietäisyyden 72 mm asti. Aikuisten keskimääräinen silmäetäisyys on 54-74 mm ja lasten 43-58 mm.

Vahvuudet Heikkoudet
✓ Kestävä rakenne ✕ Ei aivan niin tarkka näkymä
✓ Keveys ✕ Kapeampi näkökentän laajuus
✓ Pienikokoisuus ✕ Kalliimpi valmistaa
✓ Ylivoimainen vedenpitävyys
✓ Parempi suurennusvoima

 

Käyttökohteet

Kuten huomataan, kummallakin prismatyypillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tässä pieni taulukko suosituksista, joista näkee, kumpi kiikarimalli soveltuu paremmin kuhunkin tilanteeseen.

Porro Katto
Lähellä olevien lintujen katselu
Kaukaisten kohteiden havainnointi
Tähtien ja planeettojen tutkiminen
Metsästys valoisan aikaan
Metsätys yöllä
Retkeily ja vaellus
Kaupunkimatkailu
Veneily

Yhteenveto

Kiikarin valinnassa pätee samat säännöt kuin muissakin varusteissa: kalliimman hintaluokan kiikarit ovat suorituskykyisiä käyttökohteesta riippumatta, kun taas edullisemmissa malleissa tekniikan rajat tulevat nopeammin vastaan valovoiman, yleisen kuvanlaadun kustannuksella. Kummallakin kiikarityypillä voi tarkkailla mitä tahansa kohteita – yllä olevat suositukset ovat pikemminkin painotuksia kuin absoluuttisia totuuksia. Vaikka korkealaatuiset kattoprismakiikarit voivat olla vastaavia porroprismamalleja kalliimpia, niin se ei tarkoita, että ne olisivat joka paikassa suorituskykyisiä.

Parhaat kiikarit ovat ne, jotka ovat mukana. Siksi kompaktit ja kevyet kattoprismat ovat suosittuja mm. luontoretkeilijöiden parissa – kun kiikaria ei tarvitse raahata mukaan, se tulee pakattua reppuun useammin. Toisaalta jos kuljetus ei ole ongelma, voi kiikarin valita puhtaasti teknisiä arvoja vertailemalla.

Katso tästä kaikki valikoimassamme olevat kattoprismakiikarit.

Katso tästä kaikki valikoimassamme olevat porroprismakiikarit.

 

0