Ratakaukoputken osto-opas

Mikä on ratakaukoputki?

Ratakaukoputki on pieni teleskooppi, joka on muokattu käytettäväksi päivällä ensisijaisesti maanpäällisten kohteiden havainnointiin. Ratakaukoputki eroaa avaruuskaukoputkesta useilla tärkeillä tavoilla. Ensinnäkin, ratakaukoputki tuottaa aina oikein päin olevan näkymän, kun taas tähtien tarkkailuun käytetty kaukoputki voi tuottaa käännetyn tai ylösalaisin olevan kuvan. Tähtiä tutkittaessa tämä ei ole ongelma. Toiseksi, tarkkailuväline on kooltaan paljon pienempi kuin tähtitieteellinen kaukoputki, pääasiassa siirrettävyyden vuoksi. Kolmanneksi, ratakaukoputki on fyysiseltä kooltaan pienempi kuin teleskooppi, koska ilmakehän tuottamien vääristymien takia maanpäällisten kohteiden tarkkailussa ei voi käyttää avaruuden tutkimisessa käytettyjä suurennuksia. Lisäksi ratakaukoputki on asennettu tavalliseen kolmijalkaan toisin kuin alt-atsimuuttia käyttävät tähtikaukoputket. Jalustan käyttö on lähes aina tarpeellista, koska käsivaralla käytettäessä kuva tärisee liikaa – jo pieni vapina saa kaukana olevan kohteen heilumaan näkymän laidalta toiselle käyttäessäsi monikymmenkertaista suurennusta. Lisäksi useimmat ratakaukoputket ovat vesitiiviitä ja niitä voi käyttää kosteissa olosuhteissa – harvinainen piirre avaruuskaukoputkissa.

Ratakaukoputkia käytetään aina kun tarvitset enemmän suurennusta kuin mitä kiikari pystyy tarjoamaan. Ratakaukoputkia käytetään laajalti lintujen tarkkailun, metsästyksen, maisemien, villieläinten, laivojen ja muiden kaukana olevien kohteiden katseluun. Ratakaukoputkia käytetään myös pitkän matkan kuvien ottamiseen kameroilla käyttämällä apuna ratakaukoputken ja kameran yhteenliittämiseksi tarvittavaa kamera-adapteria.

Useimmat ratakaukoputket on merkitty kolmella numerolla. Kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittavat suurennusaluetta ja viimeinen numero on aina etulinssin koko. Esimerkiksi 15-45×60 tarkoittaa ratakaukoputkea, jonka suurennusväli on 15-15x ja objektiivin linssin halkaisija 60 mm.

Suurennus: suurempi on parempi?

Ratakaukoputkien suurennuskertoimet alkavat siitä, missä tavalliset kiikarit tulevat ylärajoille. Ratakaukoputkien tarjoamat suuremmat suurennukset antavat sinun nähdä lintuja, villieläimiä, maisemia ja muita esineitä, jotka ovat selvästi tavanomaisen kiikarin kantaman ulkopuolella. Suurennuksella on kuitenkin rajoituksia. Kaksi asiaa määrävät, kuinka paljon suurennusta voit käyttää tarkkailualueella.

Ensimmäinen on säätila. On aina otettava huomioon ilmakehän olosuhteet ratakaukoputkea käyttäessäsi. Lämpöaallot, pöly, kosteus, häikäisyt, tuuli- ja ilmavirrat heikentävät kuvan laatua ja mitä suurempi suurennus on, sitä voimakkaammin edellä mainitut asiat vaikuttavat heikentävästi kuvanlaatuun. Yksinkertaisesti sanottuna on päiviä, jolloin kaikki yli 30x suurennukset näkyvät epämääräisenä mössönä, mutta on myös selkeitä, rauhallisia päiviä, jolloin voit käyttää onnistuneesti 60x suurennusta. Yleensä ylängöillä ja kuivassa ilmassa voi käyttää suurta suurennusta, kun taas kostea, lähellä merenpintaa oleva ilmasto heikentää käyttökelpoista suurennusta. Hyvin harvoissa paikoissa voi käyttää yli 60-80x suurennuksia päivällä, joten useimmat ratakaukoputket yltävät enintään 60x suurennukseen. Monet aloittelijat tekevät virheen ostamalla avaruuden tarkkailuun suunnitellun kaukoputken yli 200x suurennuksella vain huomatakseen, että ilmakehä rajoittaa yli 60-kertaisen suurennuksen käyttämisen.

Samasta syystä ilmakehä rajoittaa myös yksityiskohtien näkemistä suurilla etäisyyksillä. Pienien yksityiskohtien, kuten henkilön kasvonpiirteiden näkeminen kilometrin päästä jatkuvasti liikkuvan ilman läpi ei ole yksinkertaisesti mahdollista riippumatta siitä, kuinka paljon suurennusta käytät tai kuinka suuri tai kallis ratakaukoputki sinulla käytettävissä. Ratakaukoputket ovat mahtavia välineitä, mutta ne eivät voi tehdä ihmeitä. Toisaalta on täysin mahdollista nähdä suuria kohteita, kuten laivoja hyvin pitkän matkan päästä, vaikka kuva voi olisi epäselvä tai aaltoileva.

Toinen suurennuksen yläraja on itse ratakaukoputken optinen järjestelmä. Mallista riippumatta kuvanlaadussa on aina jonkin verran pudotusta suurennuksen noustessa. Tämä määräytyy jonkin verran ratakaukoputken suunnittelun ja koon mukaan, mutta ensisijaisesti optiikan laadun mukaan. Edulliset ratakaukoputket – koosta tai tyypistä riippumatta – menettävät kuvanlaadun nopeasti suurennuksen noustessa, mutta huippuluokan ratakaukoputket menettävät kuvanlaatua hyvin vähän, jopa suurimmalla suurennuksella. Ole valmis maksamaan jopa tuhansia euroja, jos haluat ratakaukoputken, joka on yhtä terävä 60-kertaisella kuin 20-kertaisella suurennuksella. Vain kourallinen erittäin kalliita ratakaukoputkia pystyy tähän.

Suurin osa havainnoinnista ratakaukoputkella tapahtuu kuitenkin pienemmillä suurennuksilla, yleensä välillä 25-40x. Tämä riittää usein mainiosti ja kaikki paitsi halvimmat mallit tuottavat kohtuullisia kuvia tällä suurennusalueella.

Objektiivi

Mitä suurempi objektiivi on, sitä enemmän yksityiskohtia voit nähdä. Ratakaukoputki tuottaa paremman kuvanlaadun etenkin suurilla suurennuksilla, jos objektiivi on suuri. Suurikokoinen mutta optisilta arvoiltaan keskinkertainen linssi ei kuitenkaan vastaa pienemmän, mutta laadukkaamman linssin suorituskykyä. Jos olet epävarma, valitse laatu, älä kokoa.

Voit myös parantaa minkä tahansa tarkkailualueen suorituskykyä, etenkin suuremmilla suurennuksilla, käyttämällä objektiivissa erikoislaatuisia lseja (ED-lasi, APO-lasi, HD-lasi, fluoriittilasi). Nämä ovat kalliimpia, mutta voivat tuottaa paremman kuvanlaadun pienemmällä linssin koolla kuin suuremmat, tavallisesta lasista tehdyt objektiivit. Jos ratakaukoputkea pitää kuljettaa mukana paljon, voi pienempi ED-lasilla varustettu malli olla käyttökelposempi kuin kuin suurempi ja siten painavampi normaalista lasista valmistettu ratakaukoputki.

Jos tarvitset parasta suorituskykyä, niin tarvitset joka tapauksessa suuren linssin, joka on tehty korkealuokkaisesta, suorituskykyisestä lasista.

Tarkennus lähietäisyydelle

Vaikka tämä ei ole mitenkään välttämätöntä, niin alle 6 metrin lähin tarkennusetäisyys voi olla hyödyllinen etenkin jos aiot käyttää ratakaukoputkea kameran kanssa. Tällöin voit päästä sellaiseen zoomaukseen, jota on lähes mahdotonta tavoittaa normaaleilla kameran linsseillä.

Silmäetäisyys

Silmäetäisyys (”eye relief”) on etäisyys, jonka silmäsi voi olla okulaarista, ja näet silti koko näkökentän. Silmälaseja käytettäessä tämä on tärkeä ominaisuus tai jos et muusta syystä pysty pääsemään lähelle okulaaria. Pääsääntöisesti tarvitset vähintään 14 mm silmäetäisyyden nähdäksesi koko näkökentän silmälaseilla. Paksulinssisiä laseja käyttäessäsi voit tarvita muutaman millimetrin suuremman silmäetäisyyden.

Linssien pinnoitteet

Linssin pinnoitus parantaa valonläpäisevyyttä, mikä on tärkeää suuren suurennuksen instrumentissa, kuten ratakaukoputkissa. Laadun ja suorituskyvyn parantamiseksi ratakaukoputket ovat ”kokonaan pinnoitetut”, ”monikerrospinnoitetut” tai ”täysin monikerrospinnoitetut”. Kaikki korkealuokkaiset ratakaukoputket ovat täysin monipäällystettyjä. Monikerrospinnoituksen ilmoittaminen vaihtelee valmistajakohtaisesti.

Kuvanlaatu

”Pidä odotuksesi hintojen mukaisina ja osta tarpeidesi mukaan”, on erinomainen neuvo optisille instrumenteille, mutta se koskee erityisesti ratakaukoputkia. Heikkolaatuisten ja korkealaatuisten ratakaukoputkien suorituskyvyssä on valtava ero. Monissa käyttökohteissa tulet toimeen edullisella tai keskihintaisella ratakaukoputkella, mutta jos tarvitset korkealuokkaisen mallin suorituskykyä, niin budjetti nousee helposti 10-kertaiseksi.

Levenhuk-ratakaukoputket

0