Makuupussin hoito
Makuupussin hoito, makuupussin säilytys, makuupussin pesu ja makuupussin puhdistus
Makuupussin hoito pidentää sen käyttöikää ja parantaa sen käyttömukavuutta. Käymme läpi asiat, miten hoidat makuupussiasi niin, että se säilyy uudenveroisena vuosikaudet eteenpäin.
Makuupussin säilytys – miten säilyttää makuupussi?
Makuupussia kannattaa säilyttää avattuna riippumassa. Tällöin makuupussin sisälle pääsee tuoretta ilmaa ja sen täytteet pysyvät kuohkeana ja raikkaana. Kun retki on päättynyt ja saavut takaisin kotiin, ota makuupussi pois suojapussista ja ravista se auki. Käännä makuupussi nurin päin, jolloin sisäpuoli pääsee tuulettumaan. Jätä makuupussi tuulettumaan 24 tunniksi.
Makuupussin pesu
Makuupussia ei kannata pestä kovin usein. Varsinkin vedellä peseminen heikentää makuupussin lämmöneristystä. Untuvamakuupussien ja keinokuitumakuupussien täytteet voivat paakkuuntua ja ne menettävät ilmavuuttaan. Jos makuupussin pinnalla on esimerkiksi kurajälkiä, niin poista ne kostealla liinalla siten, että pinnan alapuolelle pääsee mahdollisimman vähän kosteutta. Pesuaineena voi käyttää saippuaa veteen sekoitettuna. Tahrat voi jynssätä juuriharjalla tai hammasharjalla.
Kun säilytät makuupussia oikeaoppisesti ja muistat tuulettaa sen aina käytön jälkeen, ei makuupussia tarvitse pestä kuin ani harvoin.
Muista nämä asiat pestessäsi makuupussia pesukoneessa:
Tutustu ensin makuupussin pesuohjeeseen.
Tarkasta pesukoneen painoraja. Jos makuupussi painaa kuivana yli kolmasosan pesukoneen kokonaiskapasiteetista, kannattaa etsiä isompi pesukone.
Älä käytä huuhteluainetta, valkaisuainetta tai esipesuainetta.
Pidä vetoketjut ja kiristysnarut suljettuna.
Jos käytät linkousta, niin säädä se minimiasetukselle. Makuupussin pesussa suositellaan jättämään linkous kokonaan pois.
Pesun jälkeen makuupussi tulee pöyhiä takaisin alkuperäiseen muotoonsa siten, että täytteet ovat tasaisesti joka puolella onteloita.
Kuivatus
Makuupussin kuivaaminen kestää melko kauan. Jätä makuupussi kuivumaan tasaiselle alustalle. Tällöin täytteet eivät pääse liikkumaan. Untuvamakuupussin voi kuivata myös kuivausrummussa matalimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Synteettisten makuupussien kohdalla on aina luettava suositukset makuupussin pesuohjeesta. Osa makuupusseista kestää kuivausrumpua, mutta läheskään kaikki eivät.
Vältä suoraa auringonvaloa makuupussin ulkona kuivatuksessa. Varjoinen, mutta tuulinen paikka on paras paikka makuupussin kuivaamiseen. Sisällä voit nopeuttaa makuupussin kuivumista pöytätuulettimella.
Huomautus hikoilijoille
Jos hikoilet runsaasti, kannattaa sinun hankkia makuupussin sisälle puuvillasta tai silkistä valmistettu lakana – se kun on helppo pestä ja tällöin itse makuupussi pysyy paremmassa puhtaana säännöllisessäkin käytössä.
Pitääkö makuupussi pestä ennen käyttöä?
Uutta makuupussia ei tarvitse pestä ennen käyttöä. Voit siis ottaa sen suoraan mukaan ensimmäiselle retkelle ilman pesua. Lisäksi kun tuuletat makuupussia nurin päin yön yli käytön jälkeen ja säilytät sitä riippumassa avattuna, voit ottaa sen seuraavalle retkelle mukaan puhtaan raikkaana.
Makuupussin käyttö
Älä mene makuupussin sisälle likaisilla vaatteilla! Vaatteiden lika tarttuu yön aikana makuupussin sisäpinnoille. Jos leiriolosuhteet sallivat, puhdista myös ihosi aurinkorasvasta, meikistä ym. kemikaaleista ennen nukkumaanmenoa. Käytä myös puhtaita alusvaatteita. Näin maksimoit makuupussin käyttöiän!
Makuupussin hoito on lopulta suoraviivaista: pidä lika loitolla, niin se ei likaannu! Ja kun tulee aika pestä makuupussi, niin tee se mahdollisimman hellävaroen.
Meiltä löytyy makuupusseja kaikille vuodenajoille. Tutustu valikoimaamme!