Suurennuslasit auttavat elektroniikan korjauksessa – ja lukulasien välttelyssä!

3 minutes, 14 seconds Read

Viimeisen parin viikon aikana olen huoltanut ja korjannut pitkästä aikaa äänitysstudiossa käytettäviä mikrofonietuasteita, kompressoreja, ekvalisaattoreita ja kitaraefektejä. Näiden laitteiden rakentaminen oli mielenkiintoista hommaa 15 vuotta sitten – aikana, jolloin näin piirilevyjen ja komponenttien yksityiskohdat terävästi paljaalla silmällä. Sitten jotain kummallista tapahtui; piirilevyjen tekstit alkoivat hämärtyä, komponenttien jo ennenkin pieni fonttikoko pieneni, enkä enää ollut varma, että olinko tehnyt juotokset oikein.

Ei ollut silti aika myöntää tosiasioita: ”TARVITSET LUKULASIT!!!!”.

Lukulaseja pystyy välttelemään pitkään kahdella tavalla: a) välttämällä lukemista ja b) lukemalla tekstiä kauempaa. Tietokoneen monitorin voi vaihtaa 60″ televisioksi (ei maksa nykyään paljon mitään). Puhelimessakin fonttikokoa voi suurentaa riittävästi (kaikki sovellukset eivät valitettavasti osaa skaalata tekstiä oikeaoppisesti). Vaihtoehto (c) on hommata taskukokoinen suurennuslasi ja tarkastaa esim. paperilaskun viitenumero ja eräpäivä sillä aina tarpeen tullen.

https://kamavaja.fi/product/levenhuk-zeno-gem-m7-suurennuslasi/

Zeno Gem -suurennuslasit ovat käteviä apuvälineitä, koska ne mahtuvat farkkujen taskuun ja niitä voi pitää mukana vaikka koko ajan. Zeno Gem M7 ja M5 ovat jopa niin kompakteja, että niitä voi käyttää avaimenperänä! On silti vähän noloa tutkia pizzeriassa menua tuollaisella… Tähän ratkaisuna on opetella pizzalista ulkoa, jolloin seuralaiseen voi tehdä vaikutuksen:

– Joo ootas kun katson… Mulle numero 8 eli Power Special Extreme.

Nyt mentiin jo vähän ohi aiheen eli palataanpas takaisin elektroniikan korjauspöydälle. Nyt kirjoitushetkellä pöytä näyttää tältä:

Tärkein työkalu on tietysti tuo pöydän etualalla oleva kahvikuppi. 🙂

Käytän elektroniikan korjaamisessa kolmea erilaista suurennuslasia:

  1. Kädessä pidettävä, LED-valoilla varustettu suurennuslasi, jossa on myös UV-valo. Suosittelen Levenhuk Zeno Multi ML13 suurennuslasisarjaa, jossa on kolme eri suurennuskerrointa tarjoavaa linssiä.
Levenhuk Zeno Multi ML13 suurennuslasisarja 3 kpl. Setissä on 2x, 3x ja 4x suurennuslasit.

2. Pantaluuppi eli päähän hihnalla kiinnitettävä suurennuslasi. Ilman tätä en enää tee mitään korjaustöitä! Pantaluupissa oleva LED-valo on erityisen hyödyllinen, koska se osoittaa aina sinne, mihin katse on suuntautunut. Päälinssin suurennuskerroin on 1,5x eli melko vaatimaton, mutta se tuo kohteet silti jo paljon helpommin nähtäväksi. Pienempi lisälinssi tarjoaa 8x suurennuksen ja sen avulla näen jopa mikrofaradiluokan minimalistisen pienten kondensaattoreiden numeromerkinnät (fonttikoko jopa alle 1 mm huonolla kontrastilla).

Pantaluuppi vapauttaa kädet ja tarjoaa koko ajan kohdevalon työskentelyalueelle.

3. Pöytäsuurennuslasi, tarkemmin sanottuna Levenhuk Zeno Desk D11. Monitoiminen pöytäsuurennuslasi on kaikkien elektroniikan harrastajien perushankinta. Häkkyrässä on kaksi hauenleukaa, jolla korjattavan tai rakennettavan osan voi kiinnittää suurennuslasin alle. Joutsenkaulan päässä keikkuva valo on helppo kääntää kohteeseen. Bonuksena tuossa on paikka kolville. (Itse pidän kolvin Wellerin juotosaseman mukana tulleessa telineessä, koska siinä on mukana myös kolvin pään puhdistustyyny.)

Levenhuk Zeno Desk D11 pöytäsuurennuslasi tarjoaa 2,5x ja 7,5x suurennukset.

Alla olevassa kuvassa näkyy Levenhuk Zeno Desk D11 tositoimissa. Päälinssi on niin iso, että sen läpi katsottuna saa hyvän yleisnäkymän piirilevystä. Kaikki pienimmätkin yksityiskohdat tulevat esiin käännettävällä pikkulinssillä, joka näkyy kuvassa ison linssin oikeassa reunassa. En tarvitse sitä kuitenkaan kovin usein, koska pantaluupin 1,5x ja Zeno Deskin 2,5x yhdistelmällä kaikki näkyy jo muutenkin riittävän tarkasti.

Levenhuk Zeno Desk D11 toiminnassa

Suurennuslasien avulla piirilevyn yksityiskohdat tulevat esille näin tarkasti (otin puhelimella kuvan, joka vastaa suunnilleen sitä kuin katsoisin komponenttia yhtä aikaa pantaluupin ja käsisuurennuslasin läpi:

Piirilevyn yksityiskohdat tulevat näkyviin suurennuslaseilla!

Otin Kamavajaan myyntiin laajan valikoiman erilaisia elektroniikan korjaukseen soveltuvia suurennuslaseja, koska tiedän miten hyödyllisiä ne ovat! Taskumallisen suurennuslasin voi ottaa tosiaan taskuun mukaan, jolloin et jää sokeaksi missään tilanteessa. Kädessä pidettävä, LED-valolla varustettu kakkula toimii myös taskulamppuna – samaa valoahan se tuottaa kuin ”oikeat” taskulamput.

Katso meidän suurennuslasivalikoima tästä:
https://kamavaja.fi/tuote-osasto/optiikka/suurennuslasit/

Kirjoittaja:
Panu / Kamavaja.fi

Similar Posts

0